Omtale: The Colette guide to sewing knits

Har vi et godt norsk ord for engelske «knit» som beskrivelse av stoff? Den tekniske betegnelsen er vel trikot/trikotasje om jeg ikke tar helt feil, men det høres så skrekkelig gammeldags ut. Elastiske stoffer kan like gjerne gjelde vevde stoffer med elastan eller lignende? Uansett, det er på tide med en ny bokomtale, og en begrepsavklaring er på sin plass siden dagens utvalgte lektyre er The Colette guide to sewing knits.  Jeg gjør det enkelt: Syns du STRIKKEDE STOFFER virker skumle, eller er du like glad i sybøker som meg? Les videre!

 

Colette knits-21

//Sorry, any curious non-norwegians, this post won´t be paragraph-by-paragraph translated, but I promise there´ll be a short summary at the bottom//

Boka kom ut for et års tid siden, og er en av de få bøkene jeg kjenner til som tar for seg håndtering av strikkede stoffer. Uvitenskapelig synsing fra min side antar at de fleste begynner med vevde stoffer, og mange ser ut til å synes at strikkede stoffer er et fryktelig skummelt territorie. Det er egentlig litt merkelig med tanke på hvor mye mindre arbeid det er å tilpasse mønster for strikkestoff til kroppen. Der vevde stoffer trenger innsnitt både her og der vil strikk stort sett strekke seg ut der det trengs. Og så er det jo så komfortabelt da. En blogger jeg følger, husker desverre ikke hvem, omtalte strikkede plagg som «secret pyjamas», altså at det føles som man går rundt i pysjamas men det er ingen andre som vet det. Og DET kan vel aldri slå feil. Men til poenget, er boka verd å ha i bokhylla?

Boka er tredelt. Del en tar for seg grunnleggende materialkunnskap, og den gjør en utmerket jobb med det. Den går igjennom ulike typer stoffer, fibre, tråder, nåler og elastikk med korte og lettfattelige beskrivelser. Veldig kjekt for sånne som meg som ikke har en skikkelig tekstilbutikk i nærheten og ofte ender opp med å handle på nett. Innimellom kommer man over ukjent terminologi, og da er dette et effektivt oppslagsverk.

Der del en er utmerket er del to i mine øyne nesten unødvendig. Den tar for seg ulike typer maskiner. Overlock, coverstitch og å bruke ordinær maskin til å sy strikkede stoff. En innføring i hva de ulike maskinene gjør er helt klart på sin plass, kanskje noen kjekke tips til treing av overlockere, avslutning av coverstitch og denslags, men her er det altså stort sett all den samme informasjonen man får i bruksanvisninga. Kapittel seks er imidlertidig ganske kjekt for de ferske strikkestoffsyerne. Det handler om bruk av vanlig symaskin. Først og fremst er det en gjennomgang av sømalternativer, med noen små innstikk om bruk av tvillingnål til kanting, og overtransportør eller teflonfot for at stoffet skal mates lettere gjennom maskinen. Kapittelet går ikke veldig i dybden, men gir en helt enkel innføring.

I del tre kommer hovedpoenget: Teknikker. Seksjonen om håndtering og kutting av stoff kom med endel veldig kjekke tips, som hvordan finne trådretning og viktigheten av å la stoffet hvile før kutting. Det er også et par side om mønstertilpasning før selve syteknikkene kommer inn. Syteknikkene som presenteres er gode, ingen tvil om det. Det som plager meg litt er at demonstrasjonene ofte er ganske stygge. Vinglete toppstikninger gir meg ikke videre lyst til å teste teknikken. Sist men ikke minst har den ikke tatt med den desidert beste måten å innstallere linning med strikk ala den typen man har på tights. Sjek f.eks tutorialen til FehrTrade, den er utmerket.

Colette knits-95

Så, er den ved kjøpet? Fra meg får den en NJA. Jeg kunne klart meg fint uten, men samtidig har den et og annet godt poeng. Boka er enkel, lettlest og ryddig. Den bruker ikke metriske mål for de som blir distrahert av inches (jeg er en av dem), og den fokuserer på endel andre ting enn jeg ville fokusert på, men det er ikke en dårlig bok. Oppfordring: Ta en titt i klesskapet ditt og let frem de mest brukte klærne dine. Jeg tipper de aller fleste vil finne en stor andel strikkede plagg, spesielt på overkroppen og i treningstøyskuffa. Så hvorfor ikke gi dem en sjanse? Denne boka bør være en grei innføring for de nervøse nybegynnerne der ute.

//The short summary at the bottom of the post: The Colette guide to sewing knits is a beginner friendly introduction to sewing knitwear. It´s got some very neat tips and tricks but also a large section that is basically a overlock and coverstitch user manual, and really: That is what the user manual that comes with the machine is for. I like it, but aside from a few nice pointers on handling fabric I can´t say I´ve used it all that much. It is a nice and clear intro for beginners, but for the more seasoned sewist it probably is a lot of old news.//

Legg igjen en kommentar