A little priest

Gertie´s Bow-Tied Blouse
Gertie´s Bow-Tied Blouse

På mitt siste prosjekt fikk min nye last virkelig kjørt seg: Håndsøm.

Prosjektet er The Bow-Tied Blouse (eller Sløyfeblusen, om vi holder oss til morsmålet) fra tidligere omtalte Gertie´s New Book for Better Sewing.

Mønstermessig er jeg ikke like fornøyd med denne som med blyantskjørtet fra samme boka. Kimonoermene fungerer ikke på torsoen min, så denne forblir nok for innendørsbruk. Den er myk og god, men ikke videre elegant. Ryggen er fint forma i utgangspunktet, men trekker på en merkelig måte rundt skuldrene. Fronten er i utgangspunktet fin, med skrå (franske) innsnitt. Dessverre blir det litt for lite fasong, og den henger rart. Men igjen: Myk og deilig!

Stoffet er nok en gang fra billighylla til Stoff&Stil, så kan ikke si jeg la mye ære i resultatet. Utrolig nok kjennes den bra tross alt, selv om jeg mistenker den kommer til å miste fasongen etter maks en halvtimes bruk.

Det morsomme med denne er alle konstruksjonsdetaljene. Til tross for det billige stoffet kjennes blusen overraskende luksuriøs. Strategisk plassert strykeinnlegg og utrolig mye håndsøm gjør virkelig susen. Under normale omstendigheter ville en bluse som denne tatt maksimalt et par timer, men denne tok rundt regnet seks timer.

De bunde knapphullene (Hva i all verden heter det på norsk? Jeg trenger engelsk-norsk syordbok) tok overraskende kort tid, men etter skulder-, side, hals-, og belegg/knapphullsømmer var kjørt ble symaskinen satt bort og resten ble gjort for hånd. Det vil si at fullføring av halsen, kantinga av ermene, fullføring av belegg innkludert baksiden av knapphullene OG nedekanten ble gjort i sofakroken foran en perlerad av gamle Doctor Who-episoder.

Jeg blir bare mer og mer konstruksjonsnerd. Å sy for hånd tar kanskje mer tid, men kombinasjonen av avslapning og lekre resultater gjør det virkelig verd det.

Påsken har for øvrig vært fylt av et av mine favorittprosjekter: Et viktoriansk korsett. Siste finish gjøres nå, så det kommer nok mer historisk undertøy her forholdsvis snart.

2 Comment

  1. Anita says: Svar

    «De bunde knapphullene» ser lik ut som det som på engelsk kalles welted buttonholes, på norsk «syspråk2 kalles det passpoilerte knapphull. Samme teknikk da med for kan brukes til lommer. Mye arbeid med håndsøm men moro 🙂

    1. Hedda says: Svar

      Så hyggelig at folk kommer over de gamle postene mine! Har fått meg norsk sybok siden den gang så er litt mer oppdatert. Passpoilering er en av mine favoritteknikker til både knapphull og lommer, det ser så elegant ut! Og helt enig angående håndsøm, bruker det stadig mer.

Legg igjen en kommentar