Instant Gratification

Vi tar nå en pause fra det oppsatte skjemaet for å få litt kjapp tilfredsstillelse en tidlig søndag formiddag. Jeg satser fortsatt på å komme meg gjennom et par jeans før jeg går videre til grunnform for overdel, men de siste par dagene har jeg hatt så heftig lyst til å sy en overdel av noe billig, mykt, marineblått jersey jeg har hatt liggende etter turen min til Stoff og Stil for noen uker tilbake. Jeg hadde sett for meg en ganske kort batwing-skjorte (ermer og kropp klipt i et stykke) med båthals som ble forholdsvis smal i livet og eventuelt med lange, smale mansjetter under løse ermer.

Siden jeg ikke har overdel-grunnform gikk jeg til mitt store arkiv av burdablader (Linken er tysk, beklager, men Burda er et dustekompani som videresender til BurdaStyle, deres «Unge, hippe og moderne» satsing på det amerikanske markedet om man vil ha engelskspråklig side). Modell 109 fra blad 6 i 2009 var det nærmeste jeg fant, og den gjorde jobben helt fint.

Tilpasninger. Den nederste buen var den opprinnelige linja unerarmen. Den øverste er min tilpasning med 1 cm sømmonn tegnet rundt.

 

Siden jeg er størrelsesvingler tegna jeg av en størrelse større over hofta enn resten av plagget, som jeg graderte inn til midjen. Det var også litt i overkant mye volum på originalen, så jeg tok inn ganske mye under armene. Til sist måtte jeg tegne inn ny utrigning, og der bare gjetta jeg bredden. Det viktigste var at skuldersømmene ble like lange. I praksis ble det litt lang åpning, på første prøven falt skjorta ned skuldrene, men det var ikke store sømjobben å få de brukbare. De tre centimetrene ekstra søm gav litt puffeffekt som jeg likte godt nok til å ikke korrigere.

To mønsterdeler, fire sømmer og fire kanter (bunn, ermer og hals), så enkelt kan det gjøres. Det er kanskje ikke verdens vakreste plagg, men det er mer enn brukbart og utrolig komfortabelt. (Og ikke like gjennomsiktig i praksis som den ble på bildene her…

 

 

2 Comment

 1. Linn says: Svar

  Hei! Ser at du lager avanserte plagg og håper derfor du kan svare meg på dette:
  Vil det fungere å fore en hette med stoff uten stretch når resten av genseren er i stretch? I så fall, bør jeg klippe foret litt større og rynke det i kanten før jeg monterer de to stofftypene sammen med en stretchsøm? 5-åringen skal få joggedress med robotdetaljer, og da passer det sølvstoffet jeg fant i mammas stoffrester så innmari bra som hettefor….! 🙂

  1. Hedda says: Svar

   Hei,

   Det er litt vanskelig å svare på uten å vite litt mer om de to stoffene og hetta, og nå får du et ganske langt svar 🙂

   Om hetta er stor bør det gå helt fint, men det avhenger selvsagt litt av stoffene. Er hovedstoffet veldig stretchy, eventuelt veldig tynt, kan det bli tricky. Standard «joggedress-stoff» er ofte ikke SÅ stretchy, og om hetteforet da er mykt og behagelig vil det neppe ha stor betydning.

   Pri en er selvsagt at halsåpningen må være stor nok til at han får den over hodet, og det er der du kan få størst hodebry. Der vil ikke rynking ha stort å si siden rynkene uansett blir sydd fast, stretchsøm eller ikke. Mål hodet til ungen og halsåpninga på mønsteret, kanskje du må legge inn en åpning av noe slag? Alternativt går det jo an å sy foret i to stoffer. Tegn en linje på mønsteret f.eks fem cm fra fremkanten, klipp langs linja og legg til sømrom. Klipp den fremste delen i et stretchy stoff (gjerne hovedstoffet) og den bakre delen i sølvstoffet. Sy sammen, og vips har du et delvis stretchy for der sølvstoffet fortsatt vises godt.

   Så var det brukbarheten til hetta da, det er litt lettere. For å være sikker på at den faktisk kommer seg frem til panna ville jeg vurdert å forlenge midtsømmen på det faste stoffet noen centimeter gjennom «slash and spread»-metoden (det finnes masse instruksjoner online, jeg kan komme med noen linker om du ikke finner :). Så kan enten foret være litt posete, eller du kan sy inn et lett spent strikk i sømmen som trekker den jevnt sammen.

   Var det forståelig? Lykke til med prosjektet, robotjoggedress høres kjempekult ut!

Legg igjen en kommentar