Home » Historisk » Korsett » Sy » På flyttefot

På flyttefot

Hva får du når du kombinerer flytting til andre sida av landet med forberedelser til kostymert nerdetreff?

Jo, en Hedda i viktoriansk undertøy som har mye mere lyst til å sy enn å pakke…

Mye morsommere å sy historiske kostymer enn å fylle flytteeske nummer 6000 med stasj.

Mye morsommere å sy historiske kostymer enn å fylle flytteeske nummer 6000 med stasj.

 

I know, I know, det virker kanskje ikke spesielt praktisk å pakke iført ca 8 meter stålavstivere og 6 meter lange snører, men et inngått korsett er faktisk mye mer komfortabelt enn mange tror. Stikkordet er inngått. Korsetter må gås inn for at de skal forme seg til kroppen, og akkurat dette er tilnærmet ferdig inngått og skikkelig komfortabelt.

Det eneste jeg merker er reint estetisk, når det tas av. Da ser overkroppen min ca sånn ut etter rundt tre timer:

Merker fra underkjole, sømmer og spiler.

Merker fra underkjole, sømmer og spiler.

 

Men ærlig talt, det kjennes ikke i det hele tatt. Tvert imot er det langt mer komfortabelt enn de små bespilede, bestroppede sakene som moderne kvinner har erstatta korsettet med.

Litt mer detaljer:

For det trente øyet er det ganske åpenbart at jeg ikke er noen erfaren korsettmaker.
Generaltabbe 1: Mangelen på spiler på begge sider av maljene (altså snørehullene) som resulterer i mye rynker.
Generaltabbe 2: Ikke tilpassa begge lagene tilstrekkelig til at de skal kurve, noe som også resulterer i rynker. Jeg prøvde meg på såkalt roll pinning, men det var knotete for en n00b…
Generaltabbe 3: Å ikke ta høyde for min svaie rygg, så spissen foran peker ganske langt ut.

Jeg har vært inne på dette korsettet før, i dette innlegget. Det er sydd av et kit fra en av mine favorittbutikker her i verden, Sew Curvy Corsetry og har vært en glimrende innføring i denne ganske smale siden av sømverden. Kits har sine ulemper, eksempelvis er jeg såpass kort i overkroppen at lukkemekanismen i front helst skulle vært noen cm kortere enn dette. Men det kan jobbes rundt, og alt i alt er jeg godt fornøyd.

Men hvorfor bruke tida på hundre og femti år gammel undertøysmote? Jo, fordi undertøyet er utrolig viktig for å oppnå den rette historiske silhuetten, og jeg skal sy meg en historisk kostyme. Dette er relatert til nerdetreffet nevnt i starten av innlegget, jeg skal nemlig på et såkalt con i starten av September sammen med min ekstremt nerdete venninne, og vi LEKER ikke nerd! Jeg er heller ikke lite ambisiøs i forkant av mitt første con, jeg skal nemlig prøve meg på barnepikekostymet til Clara fra fjorårets juleepisode av Doctor Who:

Bilde lånt fra BBCs offisielle Tumblr.

Bilde lånt fra BBCs offisielle Tumblr.

Jeg tulla ikke da jeg sa det var ambisiøst, altså!

Mønster til kåpa (eller Robe Polonaise, som det teknisk sett er) er kjøpt inn og jeg har gjort første størrelsestest i et særdeles tidsriktig Ikea-blomsterprint:

 

I utgangspunktet har jeg nesten to måneder på meg fortsatt, men i løpet av disse to månedene skal det foregå en hel del. Mest merkbart er det at jeg flytter hjem til barndomsbyen om knapt tre uker, og før det har jeg en lysjobb på en av verdens fineste festivaler. I barndomsbyen har jeg enda ikke funnet meg noe sted å bo, så det er overhengende risiko for at jeg flytter inn på pikerommet og må dele hverdagen med mamma og bikkja, ikke akkurat ideelle forutsetninger for krevende syprosjekter, spesielt ikke samtidig med innkjøring i ny jobb.

I praksis vil det si at jeg har ca to uker på meg på å sy hele hurven uforstyrra, og med tanke på at jeg etter å ha tråla samtlige av byens tekstilsjapper enda ikke har funnet stoffer som passer så kan det bli en anelse krevende…

Så inntil videre får jeg bare glede meg over nydelig hovedstadsommer, tanken på fin ny jobb, og det faktum at jeg har ferie så jeg kan tilbringe hele dagen med å sy istedenfor å benytte meg av den ellers fantastisk fine sola. Et plagg om dagen! MINST!

4 thoughts on “På flyttefot

  1. Æ elske alt ved dettan innlegget! Den metervaren fra mitt tidligere arbeidssted e det ingenting å si på, nei. Ka med en sommerversjon av kostymet? Æ stemme for yay. Glede mæ stort til fortsettelsen. Føljetongsommer, hurra!

    1. Oooh! En fresh, blommig sommerpolonaise hadde gjort seg! Men da måtte jeg nok snekra et sommerkorsett også, for to lag coutil -korsettstoff- blir litt i overkant svett tror jeg…

  2. jaa, seff. et sommerkorsett. kanskje i teknisk stoff (typ treningstøy) for ekstra svettetransportering?

    1. Tviler på at det finnes så mange tekniske stoffer som er sterke nok til å brukes i korsetter, men det finne alternativer. Dog ikke noe jeg prioriteres, skal tross alt flytte til Nord-Norge 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *