Sirkelskjørt del 1

24 Feb

Tilståelse: Jeg er veldig glad i besøksstatistikk. Ikke nødvendigvis fordi jeg får så mange treff men fordi det sier noe om hvem jeg treffer. En ting som peker seg ut i søketreffene her er at nordmenn er glade i sirkelskjørt, men ikke er sikre på hvordan de lages. Dette kan vi jo ikke ha noe av, så til alle dere som har søkt på “sirkelskjørt”, “hvordan sy sirkelskjørt”, “Sirkelskjørt oppskrift” eller tilsvarende: Vær så god!

Det finnes mange måter å lage sirkelskjørt på. Jeg har prøvd opptil flere av den og har funnet min favoritt, som jeg skal bruke i denne bloggposten. Idag får du beskrivelse av hvordan lage selve mønsteret og mesteparten av konstruksjonen. Senere i uka kommer en del som tar for seg forskjellige avslutninger, linninger og finpuss.

Hva er et sirkelskjørt?

Egentlig ligger det i ordet: Et skjørt laget av en sirkel. For å gjøre det må man ha en midtsirkel som tilsvarer livvidden, og en yttersirkel som utgjør kantet på skjørtet. Utover det er det bare fantasien som setter grenser. På toppen kan man f.eks ha en rett linning, formet linning, belegg eller avslutte med en form for binding. Når det gjelder kanting så er det er et kapittel for seg selv. Få en smakebit her hos Gertie.

Halvsirkelskjørt med bred linning

Halvsirkelskjørt med bred, formet linning

Det finnes også varianter innen sirkelskjørt, der helsirkel og halvsirkel er de vanligste. Jeg foretrekker normalt sett halvsirkel. Søk opp bilder av hel- og halvsirkelskjørt og sammenlign, det er ganske dramatisk forskjell.

Nødvendige mål

Du trenger to mål for å lage sirkelskjørt: Livvidde og skjørtelengde. Livvidden er omkretsen der skjørtet skal starte. Skal du ha den i livet? Mål der. Skal det sys på en overdel eller en formet linning? Mål der skjørtet skal festes.

Nå begynner ungdomskolematematikken. For en hel sirkel må omkretsen regnes om til radius, og for halvsirkel til diameter. Del på 6,28 for førstnevnte eller 3,14 for sistnevnte. (…Eller ta latmannsveien og bruk en Sirkelkalkulator.) Tallet du får er mål A.

Legg mål A til skjørtelengden og du har mål B.

Du trenger

 • Stoff
 • Sytråd
 • Bredt papir (gråpapir eller avispapir funker helt topp)
 • Penn eller blyant
 • Lang linjal
 • Litt tykkere tråd/garn
 • Knappenåler
 • Skredderkritt, eller annet markeringsverktøy som egner seg for stoff
 • Glidelås, knapper, annen lukning etter smak

Lage Mønster

Noen tegner mønsteret rett på stoffet, men jeg foretrekker papir. For det første er det lettere å tegne på, for det andre er det grenser for hvor langt skjørtet kan være før man treffer stoffkanten. Tegnes mønsteret på papir er det enkelt å halvere bredden og heller lage flere mønsterdeler på stoffet.

 • Finn bredt papir. Skjøt på i lengde og bredde om det trengs.
 • Tegn en linje i rett vinkel til papirkanten
 • Marker mål A og B på både den tegnede linjen og papirkanten, kall dem A1 og A2, B1 og B2.
 • Lag en stor passer ved å sette en nål i hjørnet, fest en snor rundt nåla og surr snora rundt en penn. (Se bilde!)
 • Sett penna på A1, stram tråden til rett lengde og tegn en bue som treffer A2. Gjør det samme fra B1 til B2. Det kan være litt klønete, men ikke gi opp om det går helt skeis på første forsøk.

Går en av buene utfor papiret? Halver vinkelen. Når begge buene treffer de rette linjene har du mønsteret klart.

Fra mønster til stoff

Tegna du hele mønsteret uten å halvere vinkelen, og du får plass til hele mønsteret i stoffets bredde? Topp! Brett stoffet dobbelt for halvsirkel og firedobbelt for helsirkel, legg mønsteret så langsidene treffer stoffets langsider, legg til 1 cm sømrom oppe og litt ekstra nede, og la det stå til.

Måtte du, som jeg, ha flere deler så legger du det opp som dette:

Legg først mønsterdelen langs brettekanten og tegn rundt. Legg til 1 cm sømrom hele vegen rundt. Jeg har ikke tegnet inn sømrom nederst, men ignorer det. Bruk en linjal og tegn en linje parallelt til sømromlinja du nettopp tegna, 1 cm unna. Bruk den som guide når du plasserer mønsteret igjen for å tegne rundt til de to bakstykkene. Legg til 1 cm sømrom på de gjenstående sidene, ooog: KLIPP!
(MERK: Skal du ha en hel sirkel trenger du dobbelt opp med mønsterdeler!)

Montering

Normalt sett sier mønsterinstruksjoner at man skal starte på toppen og sy vertikale sømmer nedover. Når det kommer til sirkelskjørt gjør jeg motsatt, her vil jeg at nedkanten skal være jevnest mulig for å lette kantingsarbeidet. Ikke stress om linningskantene ikke matcher helt opp. Legg bakstykkene på forstykket med rettsidene mot hverandre og sett knappenåler med jevne mellomrom oppover. Sy sidesømmene nedenfra og opp, og du har en hel- eller halvsirkel klar til foretrukne avslutningsmetoder.

Jeg har sydd på en bred, formet linning og satt inn en provisorisk glidelås for demonstrasjonens skyld. Det gjenstår fortsatt kanting, og avslutning av linninga, men sånn blir ihvertfall et nesten ferdig halvsirkelskjørt seende ut:

Nesten der

Neste post: Stryking/pressing, linninger og kantinger.

 

(Ps: Tar gjerne imot tilbakemeldinger på beskrivelsen. Er den grei å forholde seg til?)

2 Responses to “Sirkelskjørt del 1”

 1. Kristin 07/09/2013 at 12:54 #

  Hei, kjempe fin post om sirkelskjørt. Jeg prøver å lage et selv nå, og har en livsbredde på 68 cm, og vil lage to halvdeler, skal jeg dele 68 på 6,28 eller 3,14?

  • Hedda 10/09/2013 at 19:04 #

   Hei!

   Om jeg forstår deg rett vil du lage en hel sirkel av to halve? Da skal du dele på 6,28.

   Og husk at det alltid er bedre å ta litt for lite enn litt for mye i første omgang! Det er helt utrolig hvor fort livet i et sirkelskjørt blir for stort, her snakker jeg av bitter erfaring ;)

   Lykke til, og send gjerne bilde eller link til eventuell bloggpost når du er ferdig!

Leave a Reply